Jednym z tradycyjnych ciast pieczonych z okazji świąt Bożego Narodzenia jest piernik. Najważniejszym składnikiem piernika jest miód. Do wyboru mamy dzisiaj mnóstwo rodzajów miodów. Tym, który naprawdę zasługuje na zainteresowanie jest ten gryczany. Nada on nie tylko wyborny smak naszym piernikom. Jest to miód, który ma nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne.

Z czego powstaje miód gryczany i jakie są jego charakterystyczne cechy?

Miód gryczany można bardzo łatwo rozpoznać wśród słoików z innymi miodami po kolorze – gryczany jest bardzo ciemny. Miód ten ma także ostry, lekko piekący smak, który nie wszystkim osobom odpowiada. Pachnie bardzo intensywnie gryką, bo jak sugeruje jego nazwa, jest to miód, który pszczoły produkują z kwiatów gryki. Roślina ta kwitnie między lipcem a sierpniem, pszczelarze rozpoczynają wybieranie miodu z uli już pod koniec lipca. Miód ten powinien być przechowywany w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Na powierzchni tego, który był przechowywany w wyższej temperaturze utworzy się warstwa nieskrystalizowanego miodu. Krystalizacja miodu następuje po około 3 miesiącach.

Właściwości miodu gryczanego

Spośród naszych rodzimych miodów gryczany uważany jest za jeden z najzdrowszych. Jest on bogaty w mnóstwo witamin i soli mineralnych. W składzie miodu gryczanego znajdziemy witaminę C oraz witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o te ostatnie witaminy to miód gryczany zawiera szczególnie duże ilości witaminy B1, B2 oraz PP. Sole mineralne, które zawiera miód gryczany to: fosfor, miedź, magnez, bor, kobalt, nikiel, jod. W składzie miodu gryczanego jest także wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm żelazo. Wśród składników są także inwertazy, amylazy i fosfatazy. Wszystkie te cenne składniki są przyswajane przez organizm niemal w stu procentach, to dlatego miód gryczany jest tak cenny dla naszego zdrowia.

Na co pomaga?

Z uwagi na to, że zawarte w miodzie żelazo jest bardzo łatwo przyswajalne jego spożywanie zalecane jest między innymi osobom, które cierpią z powodu anemii. Miód gryczany ma silne właściwości bakteriobójcze, jest więc naturalnym antybiotykiem. Regularne spożywanie miodu gryczanego zaleca się osobom, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Bardzo dobre efekty przynosi spożywanie miodu gryczanego w przypadku osób, które przechodzą rekonwalescencję po długiej chorobie. Jest polecany na przeziębienie i grypę, łagodzi kaszel. Ze względu na zawartość rutyny poleca się go osobom, u których została rozpoznana miażdżyca.

Miód gryczany może być podawany dzieciom od 1. roku życia. Jak wszystkie miody jest kaloryczny. Mogą go jeść osoby, które mają problemy z wątrobą.

Nature obraz autorstwa freepik - www.freepik.com
Tags: