Jak nieco osłodzić sobie szarą codzienność?

Miód to tradycyjny słodzik znany ludzkości od niepamiętnych czasów. Potrafi on nadać smaku najprostszym potrawom, wystarczy posmarować nim kromkę chleba lub dodać go do herbaty by cieszyć się jego smakiem i aromatem. Miód nadaje się również do wszelkiego rodzaju wypieków. Używany jest także w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów.

Odkąd ludzie rozpoczęli hodowlę pszczół wytwarza się różne odmiany miodu w zależności od tego jakie kwiaty porastają tereny w pobliżu uli z danej pasieki. Różnią się one przede wszystkim aromatem i nutą smakową.

Cechy charakterystyczne wyróżniające miód gryczany

Jest on bardzo łatwy do odróżnienia spośród innych odmian. Ma bardzo szczególny ostry smak, a przy tym jest słodki i lekko piecze w język. Wiele osób charakteryzuje go jako “drapiący” lub korzenny. Barwa miodu gryczanego też odstaje od popularnego złotożółtego koloru, gdyż jest ona ciemna, brunatna. Odcień ten przypomina nieco mocną herbatę.

Co zawiera miód gryczany?

Jak każdy miód składa się on głównie z cukrów prostych, a konkretnie fruktozy. Oprócz tego posiada również prawdziwe bogactwo makro i mikroelementów. Znajdują się w nim liczne biopierwiastki – magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, mangan, cynk, krzem, a nawet tak rzadkie jak wanad, bor. Posiada również w swoim składzie witaminę C, witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz enzymy roślinne. Chociaż widząc te wszystkie substancje w procentach, można ulec wrażeniu, że jest ich mało i trudno nimi zaspokoić potrzeby naszego organizmu. Jednakże dzięki stuprocentowej przyswajalności i regularnemu stosowaniu, miód gryczany może się okazać niezwykle wartościowym uzupełnieniem naszej diety.

Prozdrowotne właściwości


Oprócz bogactwa substancji odżywczych, miód gryczany może przynieść nam też inne korzyści. Działa on pozytywnie na:

  • odporność – przeciwdziała przeziębieniu i grypie, działa jak antybiotyk,
  • leczenie ran – ma działanie regenerujące i gojące,
  • cerę – dzięki antybakteryjnemu działaniu poprawia stan skóry trądzikowej,
  • włosy i skórę głowy – jako składnik masek i odżywek działa regenerująco i odżywczo,
  • układ krążenia – dzięki zawartości rutyny przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca, zapobiegając nadmiernej krzepliwości krwi; cukry proste w nim zawarte odżywiają mięsień sercowy,
  • wątrobę – działa odtruwająco i ochronnie na ten narząd i całe ciało,
  • skład krwi – powoduje wzrost ilości hemoglobiny, a przez to wspiera rekonwalescencję po długotrwałych chorobach,
  • układ nerwowy – poprawia nastrój, łagodzi stan napięcia psychicznego.
Wood obraz autorstwa freepik - www.freepik.com
Tags: